De Gansmethode

De Gansmethode

 

De Gansmethode is een Oudhollands spel dat de levensweg symboliseert, dit is omgezet in een methode om levensvragen te beantwoorden.

Het bijzondere aan het ganzenbord is dat het zowel de levensweg als de levenscyclus symboliseert.
De Gans methode die ik ontwikkelt heb is gebaseerd op de structuur van het ganzenbord en de cyclus van het leven.

Op het ganzenbord worden de volgende termen gebruikt: Over de brug komen, de put, verdwaalt zijn en de dood; allemaal aspecten die steeds terug komen in ons leven. De dood vinden we altijd moeilijk; het gaat onder andere over loslaten wat niet meer werkt, zodat er ruimte komt voor nieuwe dingen.

De Gans is een metafoor van de mens; de gans is het symbool voor de ziel, van trouw en waakzaamheid. Ook al voel jij je soms een domme gans. De gans staat sinds lange tijden en in vele culturen in hoog aanzien, ganzen plegen overleg voordat zij hun weg kiezen; het tegendeel van een domme gans!

Ons leven maakt cyclisch bewegingen. We beginnen bij het begin van ons leven, maar elke keer beginnen we opnieuw.

De Gans methode helpt je om vanuit het punt waar je nu bent de stap te maken naar het doel wat jij wil behalen. De Gans methode speelt zich af op het ganzenbord. De vragen, uitnodigingen en symbolen die je in de Gansmethode krijgt, zijn zodanig, dat jij een stappenplan in handen krijgt om van A naar B te gaan, of om een weg te vinden om uit je probleem te raken. De stappen die je gaat maken zijn in elke cyclus anders en kunnen een andere vorm hebben.

Door jouw stappen op het ganzenbord te maken aan de hand van jouw vragen en jouw problemen stap je in de cyclus. In deze cyclus krijg jij vragen, uitnodigingen en symbolen. Jij ontdekt wat jij nodig hebt.

De Gansmethode kan vragen en problemen naar boven halen, die je jezelf nog niet echt wil toegeven, waarvan je denkt dat je er nog wel mee weg kan komen.’

Wat kan je als resultaat verwachten?

Perspectief verandering; je gaat anders kijken naar jezelf en naar je klachten,
Je krijgt een stappenplan; welke stappen zijn nu voor jou noodzakelijk.
Het gaat steeds om de eerstvolgende logische stap.
Je ontdekt dat jij zelf stappen kan zetten om je anders te gaan voelen,
Je ontdekt waar jouw blokkade zit en hoe je deze kan loslaten;

Je ontdekt dat jij veel meer mogelijkheden tot je beschikking hebt, dan je dacht.
Je gaat werken met symbolen en beeldtaal.
Je hebt meer energie;
Je past je niet meer aan anderen;
Het leven gaat niet meer aan je voorbij, jij besluit wat jouw aandeel is;

 

Wat anderen over de Gans methode zeggen:

Ik werd zo blij door deze methode: ik had eerst het gevoel dat ik niets deed, dat ik niet vooruit kwam. Door de methode zat ik niet in mijn probleem, ik had overzicht, ik kon zien dat ik juist wel stappen maakte, maar dat ze er elke keer net anders uitzagen. Ik zag mijn vooruitgang!

Je krijgt praktische handvatten, ineens zie je wat je moet doen. Alsof je iets letterlijk in handen krijgt.

Iets wat voor mij zo vanzelfsprekend was, kreeg een totaal andere betekenis.

Het is net een kapstok; alles valt op zijn plaatsHet leven is net ganzenborden. Je kunt steeds weer opnieuw beginnen, tenzij je in de put blijft zitten.
Anoniem

 

Boek hier een sessie met De Gansmethode